Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stanna hemma i påsk – avstå fjällsemestern!

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Annons

Till vår förvåning förstår vi som är bofasta i Jämtland att skidanläggningarna i Jämtland Härjedalen är fullbokade och avser hålla öppet i påsk. Afterski ställs in och nattklubbar stänger, men inget annat, tycks det som.

Ännu mer förvånande är det att folk från storstadsregionerna tänker åka hit, som om det var vilken påsk som helst. Detta under en tid då Sverige befinner sig i ett undantagsliknande tillstånd.

Då regeringen beordrar medborgarna att ta sitt ansvar för att inte sprida coronavirussmittan och att skydda våra gamla, våra svagaste och mest utsatta. Då åker stadsborna på en hälsosam och stärkande fjällsemester!

Genom lilla Hallen i Åre kommun där jag bor, passerade förra påskhelgen 2 000–3 000 bilar per dag. En karavan av suv:ar med skidbox på taket, på väg till Bydalen och Åre. Många av dem stannar och provianterar i vår lokala mataffär.

I år kan vi väl anta att åtminstone någon eller några stycken bär på smittan redan då fjällsemestern inleds. Därefter kommer fler att smittas på fjällanläggningarna; i backarna och liftarna, på boendet, i affärerna och på restaurangerna.

Fjällräddare har redan exponerats för smitta vid insatser. Sjukvården i regionen har begränsade resurser och behöver inte belastas ännu mer.

Lägg sedan till alla ortopediska fall, då folk bryter armar och ben i backarna.

Det känns så fruktansvärt onödigt att förvärra en redan extrem situation. Det borde vara dags att stoppa icke-nödvändiga resor till och från storstadsregionerna.

Om inte folk klarar att själva fatta kloka beslut, att visa hänsyn eller att tänka på någon annan än sig själv, så är det kanske dags att skärpa restriktionerna.

Stanna hemma i påsk! Det kommer fler påsklov.

Tina Klintevall, Hallen, Åre kommun, pensionerad veterinär, doktor i virologi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel