Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stephen Jerand: Den som vet sanningen om försvunne Carlos – träd fram!

Jag har precis lyssnat klart på Martin Ezpeletas dokumentär i elva delar gällande Olle Högboms försvinnande 1983. En djupt berörande dokumentär om pappa Ruben, nu 91 år gammal, som i 37 år sökt sanningen om sin son Olles försvinnande.

Dokumentären finns på Storytel för den som har tillgång till den appen. Jag rekommenderar den djupt!

Just pappa Rubens funderingar om att en människa dör två gånger, berörde min själ djupt. Den dag man slutar prata, minnas, skratta, gråta över en förlorad anhörig eller vän, dör den personen en andra gång.

Någon vet sanningen om Olle, lika som någon vet sanningen om Carlos Pizzaro som försvann i Strömsund 9 maj 2004. Carlos blev dödförklarad 2015, i nutid har han dött en andra gång. Ingen pratar om honom, ingen minns honom, han nämns inte i media.

Nolervik: Estrella Pizarro hoppas fortfarande få tillbaka sin son Carlos: ”Jag drömmer om att han en dag ska dyka upp” (15 juni 2018)

Jag lämnade polisen 2019, efter 43 år. Jag har lagt många timmar på att finna sanningen om Carlos. I dag är jag inte bunden av vare sig tystnadsplikt eller anmälningsplikt i det fall någon talar om sanningen för mig. Det viktiga är att hitta Carlos, så att han får en begravning.

Någon bär sanningen om både Olle och Carlos. Anhöriga har öppna sår i sina själar i väntan på just sanningen. Det är en djup sorg att anhöriga inte vet vad som hänt sina anhöriga.

Varje vecka passerar jag på E 45 förbi den plats Carlos senast var synlig. Varje gång är mina tankar hos hans anhöriga. Varje gång funderar jag på varför vi, det vill säga polisen inte lyckades finna lösningen.

Min enda önskan innan pension, var att finna lösningen på Carlos försvinnande. Men, så blev det inte. I dag är Carlos ett ”cold case”, ett ärende bland många andra i väntan på en lösning.

I min funktion som länspolismästare, jobbade kriminalpolisen flera gånger igenom ärendet, allt för att hitta det som vi inte sett tidigare, men inget nytt.

Någon bär en sanning, en sanning som om den kom fram skulle ge sinnesro till de anhöriga. Jag vädjar av all min kraft till den som vet sanningen om Carlos, att träda fram med uppgifter som ger de anhöriga själsro!

En människa ska inte dö två gånger. En människa ska leva vidare i minnen, skratt, gråt. Men, Carlos, en autistisk 22-årig yngling har dött två gånger. Det är en vidrig sorg som saknar ord!

Jag hoppas att någon nu lämnar avgörande uppgifter till polisen. Jag kommer alltid, efter min förmåga, att söka sanningen om Carlos.

Den som tvekar på sorgen efter en försvunnen person, lyssna på Martin Ezpeletas dokumentär om Olle.

Stephen Jerand, f d länspolismästare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel