Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stockholm får mycket mer av de statliga lokaliseringarna än övriga landet

I debatten om skatteutjämningen glömmer Iréne Svenonius att Stockholm fått en mycket större andel av statliga lokaliseringar än övriga landsdelar.

Debatt: Svar till FSV: Orimligt att Region Stockholm ska straffbeskattas mitt under pågående kris (27 juli)

En journalist som för ett antal år sedan grundligt undersökte detta kom fram till att drygt 65 procent av statens betalningar för personal och lokaler hamnade i Stockholm.

Även om siffran inte är exakt och kan ha förändrats med åren, så är det ingen tvekan om att Stockholm får mycket mer av de statliga lokaliseringarna än övriga landet. I Stockholms kommun bor cirka 15 procent av Sveriges befolkning och i Stockholms län 23 procent av Sveriges befolkning.

Ovanstående innebär att Stockholm får en mycket större andel av de statliga utbetalningarna för löner och lokaler per innevånare än övriga landet.

För övrigt slår den kommunala beskattningen väldigt orättvist även I Stockholms län. Skillnaden i kommunalskattens storlek beror mindre på kommunernas sätt att att sköta verksamheten än innevånarnas inkomster. Det vill säga kommuner med många höginkomsttagare har betydligt lägre skatt än kommuner med många låginkomsttagare.

Det borde vara dags att införa ett skattesystem som är rättvist för Sveriges innevånare.

Rättvis beskattning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel