Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stoppa planerna på gruvbrytning i Oviken

Artikel 20 av 41
Planerna på gruvbrytning i Oviken
Visa alla artiklar

Annons

Planerna på vanadingruvor i Oviksbygden måste stoppas. En lantbruks-, turist- och kulturbygd kommer att helt förstöras.

Företaget EU Energy Corp. ansöker om att bryta vanadin ur det alunskiffer som finns i bland annat Oviken.

I alunskiffer finns bland annat vanadin och molybden men också uran. Det innebär en oerhörd stor miljörisk att vatten och mark förorenas för all framtid. Vid brytning av alunskiffer frigörs även bly och arsenik.

När Storsjön drabbades av parasiten Cryptosporidium och dricksvattnet var förorenat gällde det i några månader. Storsjön, som flera av länets kommuner tar sitt dricksvatten ur, riskerar att bli förorenad för all överskådlig framtid.

I stället för att bryta vanadin ur alunskiffer går det att utvinna vanadin ur slaggmassor som finns i bland annat Norrbotten. Metod för detta finns redan i Finland.

Följande är en uppmaning till våra politiker att snarast arbeta för! Det finns i dag en lag med förbud mot uranutvinning – den måste kompletteras med förbud mot all utvinning ur alunskiffer.

Den 29 januari annonserade EU Energy Corp i ÖP och LT angående samråd. Allmänheten ges där möjlighet att lämna sina synpunkter senast 6 mars. Använd din rätt att lämna dina synpunkter.

Oviksbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel