Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Hur många gånger har vi inte hört att vi har en rättssäker asylprocess i Sverige? Hösten 2015 kom många flyktingar till Sverige, de flesta från Syrien eller Afghanistan. De flesta från Syrien fick ganska snart ett positivt besked medan de som kom från Afghanistan fick vänta och vänta och väntar fortfarande. Många av dem var under 18 år och skulle ha prioriterats. De väntar fortfarande.

I den tillfälliga asyllag som antogs 21 juni 2016, fanns ett undantag för barn och barnfamiljer som registrerat sig före 24 november 2015. Det är dessa som fortfarande väntar.

Hur länge ska man behöva vänta? För de ensamkommande unga finns ett svar: tills de fyllt 18 år naturligt eller med hjälp av Migrationsverkets omstridda åldersuppskrivningar. Är man 18 år är det säkert att åka till Afghanistan, ett av världens farligaste länder. Många av de här ungdomarna har inget nätverk i landet och står helt utan skydd i en främmande stad.

Det är horribelt att Sverige kan behandla unga människor på detta sätt. Först vänta och vänta och sedan skicka dem till ett land som är farligare nu än när de en gång flydde. Dessutom var det många som flydde från ett grannland där de inte heller är välkomna. Var är dessa ungdomar välkomna och var kan de känna sig trygga?

Sverige vill kalla sig ett humanitärt land. Visa det! Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Sigbritt Herbert, Rättvisepartiet Socialisterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel