Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Tittade på första avsnittet av ”Andra världskrigets hemliga flyktvägar” på SVT play. Det handlade om modiga människor som hjälpte flyktingar. Människor som till exempel hjälpte judar och andra på flykt över livsfarliga Pyrenéerna.

Det är beundransvärt och vi tänker ofta på hur fruktansvärt andra världskriget var.

Tänk om Spanien hade tagit emot dem med öppna armar, men efter en tid hade samlat ihop alla cirka 33 000 och sänt dem till de länder som de kommit ifrån, för att nazisterna mot en summa pengar hade sagt att de kunde ta emot dem. Hur hade historien sett ut då? Hur hade vi sett på Spanien då?

Varför sitter vi och tycker att det som skedde under andra världskriget är hemskt samtidigt som människor är i precis samma situation idag?

De som flytt från Afghanistan har gjort en precis lika farlig resa som den över Pyrenéerna. Många har dött på vägen. 2015–2016 var det många ungdomar i 15–16-årsåldern som flydde för sina liv och gjorde en livsfarlig resa. Några kom hit till oss.

Vi tog emot dem med öppna armar och sa att vi skulle ta hand om dem. Men införde en tillfällig asyllag och tog bort flera asylskäl. Dessutom ingick Sverige ett avtal med Afghanistan som tar emot flyktingar mot stora summor pengar. Och plötsligt började Sverige göra systematiska avslag på asylansökningar trots asylskäl och tvångsutvisa afghaner till deras bödlar.

Vi kan titta tillbaka hur mycket som helst och ha empati för människor som råkade illa ut då. Men om vi inte öppnar våra ögon och ser vad som händer här idag och reagerar, spelar det ingen roll.

Det är nu vi kan göra skillnad. Vakna och säg ifrån. Vi måste sluta behandla människor som har asylskäl på detta omänskliga sätt.

Ta bort den tillfälliga asyllagen, återinför asylskälen och ge permanenta uppehållstillstånd.

Ge ensamkommande amnesti. Stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Rita Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel