Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stort slöseri med energi att lägga ned Ringhals

Att minska koldioxidutsläppet i Europa genom att livstidsförlänga Ringhals 1 och 2 borde med tanke på den globala uppvärmningen prioriteras. Även om vinsten för Vattenfall på satsat kapital vid en livstidsförlängning av Barsebäck 1 och 2 inte blir så stor.

I dag är det mer lönsamt med en livstidsförlängning av Ringhals 1 och 2 än när Vattenfall år 2015 beslutade om en nedläggning av dessa kärnkraftsreaktorer. Priset på el har sedan 2015 stigit så pass mycket, samtidigt som effektskatten avskaffats, att i dag kan tidigare beslut om nedläggning ifrågasättas.

Att redan i dag lägga ned de väl fungerande rektorerna Ringhals 1 och 2 är ett stort slöseri med den elenergi som vi så väl behöver för att minska det globala koldioxidutsläppet. Livstidsförlängningen behöver inte ta lång tid. Inte heller kosta så mycket som vid ett nybygge. Det mesta i form av byggnader, kunnig personal och erforderlig infrastruktur med mera finns ju redan.

Dessa kärnreaktorer behövs dessutom för att stabilisera elsystemet när vinden inte blåser och solen inte lyser. Elöverskott kan exporteras till Danmark, Tyskland och andra europeiska länder för att minska utsläppet från deras kolkraftverk.

Statliga Konjunkturinstitutet varnade redan i somras för att en förtida stängning av Ringhals 1 och 2 kan öka Europas totala koldioxid utsläpp med flera miljoner ton.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel