Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Strömsund ökar utsläppen genom att transportera färdiglagad mat

Annons

Regering och länsstyrelse ställer som mål att det ska vara ett fossilfritt samhälle tills år 2030. Vi ska minska på transporter och öka på inköp av lokala produkter.

Men en kommun i länet gör tvärtom. Strömsund. Genom att lägga ner köket i Backe och flytta all matlagning till Hoting och transportera den färdiglagade maten till Backe, kommer de att öka på miljökontot för transporter.

Köket i Backe som nu föreslås läggas ner har reservkraft om det blir ett elavbrott och kapacitet att laga mat till hela Strömsunds kommun. Stort och rymligt med bra arbetsytor och låg hyra (180 000 kronor per år). Ägaren till fastigheten har investerat i nya ugnar.

Det behöver byggas om i Hoting, Strandrestaurangen och Älvgården. Hur mycket kostar det? Köksinventarier behöver köpas in.

Det kan inte vara en besparing i första hand då kommunen till exempel hyr skolan i Kyrktåsjö för 680 000 per år, en skola som de i princip gett bort genom ett avskrivningslån på 15 år. Hjalmar Strömerskolan, som har lokalytor på 10 000 kvadratmeter till drygt 300 elever, har vikande elevunderlag.

Andra kommuner startar lokala tillagningskök i de mindre orterna, lagar mat från grunden, bakar och har seniorrestauranger för pensionärerna boendes på orterna, men Strömsund lägger ner.

Andra kommuner köper in mer och mer lokalproducerat, mejeriprodukter från Norrmejerier, men inte Strömsund, de köper via en grossist.

Vi får glädjekalkyler i stället för risk- och konsekvensanalyser, vi får arbetslöshet, vikande skatteunderlag vid utflyttning.

Våra barn och äldre får mat som transporterats fyra–åtta mil per dag. Vi får ökade utsläpp som våra barn sedan ska ta hand om.

Tänk om och gör rätt för våra kommande generationer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel