Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar: Bra att någon för rovdjurens talan

Finn Cromberger: Är det inte tur att våra rovdjur har någon som för deras talan? Skulle alla godtyckliga beslut om skyddsjakter hit och preventiva jakter dit verkställas, skulle det vara rent överförmynderi mot vår natur. Om du kan något om rovdjur, så är det ordet rovdjur som skrämmer mest.

INSÄNDARE: Jag skäms över svensk rovdjurspolitik (24 januari)

Ett exempel är alla skrönor om järvar. Ta del av några av våra järvforskare Jens Persson eller Jenny Mattissons avhandlingar, och försök förstå att järven är asätare till största delen.

Vi har själva många års erfarenheter av studier av skogsjärvar, och har efter 15 års spårning, med mera, inget negativt att säga om järven. Den lever till stor del av räntan från skjutna älgar, och gräver ibland fram en vinterdvalande groda i myren.

Visst finns jagande järvar, dock inte i den omfattning vissa vill göra gällande. Skogsjärven är till nästan 99 procent asätare.

Denna gång, när länsstyrelsen beslutade om preventiv jakt på 19 järvar, var man verkligen ute på djupt vatten i sitt beslut. Om du som politisk företrädare för Liberalerna i viltförvaltningsdelegationen tror att det är här man skaffar extra poäng ett valår, vill jag bara säga att du är helt fel ute.

Det finns fler människor än du tror som är lite klokare och visare av erfarenheten när det gäller våra djur och natur. Några sitter förmodligen med i en förening som bevakar djurens intressen, där några mindre kunniga personer också finns, precis som i alla andra instanser – till exempel viltförvaltningsdelegationen.

Jag är jägare med egna hundar. Även viltspårare. En mycket trevlig kombination som tillfört mycket kunskap och glädje.

Gulo Gulo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel