Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar: Det är bättre att byta ut kött mot vegetariska alternativ

G Haraldsson, det är inte mycket som stämmer i din insändare.

INSÄNDARE: Kött är ingen miljöbov (29 mars)

Tillåt mig att svara på några av dina påståenden:

1: Kött ÄR en miljöbov. Utsläppen skiljer sig mellan olika typer av kött av vilka nötkött är värst (1 kg nötkött orsakar 9 gånger mer utsläpp än 1 kg fågel, vilket beror på att de är idisslare och därmed bildar metan i sin matsmältning, vilken är en starkare växthusgas än koldioxid, som påverkar klimatet).

Den mest klimatsmarta kosten är dock, oavsett val av kött, vegetarisk. Därför kan det få stor effekt om du minskar på köttportionerna eller byter ut kött mot vegetariska alternativ. Att bli vegan är ur klimatsynpunkt ännu bättre eftersom även mejeriprodukter som ost och smör ger relativt höga utsläpp av växthusgaser.

2: Du säger att människan har ätit kött i tusen år och att allt inte kan ändras över ett decennium. Ja, det kan ta tid att göra förändringar. Redan i dag ser vi dock att många svenskar minskar på sin köttkonsumtion eller blir vegetarianer. Detta kan motiveras både ur klimatsynpunkt samt av rena hälsoskäl. Många svenskar konsumerar mer kött i dag än vad som rekommenderas av Livsmedelsverket.

3: Du skriver att vi måste se naturen i dess helhet och anpassa oss till den verklighet vi lever i. Jag håller med! Vi måste göra nödvändiga justeringar i vår mathållning och övriga livsstil för att motverka klimatförändringar och inte minst för att maten ska räcka åt alla i framtiden. En forskningsrapport av 37 klimatforskare som under året redovisats i Lancet (stor vetenskaplig tidskrift) konstaterar att om vi fortsätter att äta på det sätt vi gör i dag så kommer den inte göra det.

Att anpassa sig till den verklighet vi lever i är sannerligen något som våra barn och barnbarn kommer bli tvingade att lära sig på ett sätt som vi som är vuxna i dag inte har behövt.

Östersundsbo, förälder, läkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel