Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar: Det är tillåtet med munskydd – skapa inte en konflikt som inte finns

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det är tråkigt att läsa en insändare där ett i grunden bra budskap tappar sin trovärdighet helt på grund av skribentens val av termer och källor.

Insändare: På punkt efter punkt avviker Sverige från omvärlden (18 maj)

Att använda ord som ”massdöd” är ett exempel på ett ordval som direkt får mig att tro att källan till skribentens text kommer direkt från internettrollens dystra marker.

Ett annat exempel är Christer Siwertssons val att skriva ”Likadant är det med munskydd, eller inte munskydd. Det ska utforskas först, säger Folkhälsomyndigheten”. Men när jag tittar på FHM:s hemsida så står det: ”I det här sammanhanget är det vetenskapliga underlaget mycket begränsat, men det tycks finnas ett visst stöd för att munskydd eller visir kan ha en viss skyddande effekt.”

Jag tycker att det är ganska långt från det Christer påstår, och det går inte att tolka det som FHM skriver som att det skulle vara farligt eller olämpligt att bära munskydd. Det borde gå att skriva om tester och munskydd i vården utan att behöva föda internettrollen.

Det är alltså fullt tillåtet att använda munskydd på äldreboenden i Sverige, och genom att påstå annat skapar man en konflikt som inte finns och flyttar fokus från till exempel det som skrevs om munskydd i en insändare i ÖP 11 maj från ”Anhörig”.

Insändare: Låt personalen på alla äldreboenden använda munskydd (11 maj)

Det verkar somatt det finns en ganska stor enighet i världen om att det kommer att ta ett tag till innan pandemin är över, och personalen i sjukvården och i äldrevården behöver akut hjälp nu och även framöver. Siwertssons inlägg hjälper inte till i det sammanhanget, och det är inte utan att jag misstänker att det ligger en annan agenda bakom.

När det blir dags att utvärdera i framtiden ser jag gärna en jämförelse mellan ”länders försämring av arbetsvillkor och nedskärning av pengar till äldrevården” jämfört med ”antalet döda i äldrevården”. Men det är klart, som politisk skribent så kanske det inte är dit man vill att fokus ska riktas.

JJ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel