Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar: Det ska gå att leva sitt liv utan att äga en dator

Den 4 juli skrev den socialdemokratiska kvinnoklubben (S)enioras om digitaliseringen som  innebär ett utanförskap för många äldre. Jag hade väntat mig att det skulle komma synpunkter – för eller emot – men de har uteblivit. Finns det inga fler än (S)enioras som tycker något om digitalisering? Eller har deras synpunkter försvunnit i mediebruset?

Det konstateras att den som inte hänger med digitalt riskerar att bli begränsad när det gäller att göra bankärenden, men även i många andra avseenden. Internetstiftelsen rapporterar att många över 65 år är kvinnor som i mindre utsträckning, ofta på grund av sin yrkesverksamhet, inte kommit i kontakt med digitala verktyg och därför inte är vana vid modern teknik.

Ska någon ställas utanför samhället på grund av dess digitalisering? Det tycker inte jag, som trots allt är en någorlunda datorvan människa.

Under mitt yrkesliv har jag i nästan tre decennier jobbat vid datorn, en stor tillgång för ett snabbt och effektivt arbete. Som pensionär använder jag datorn dagligen när jag skriver och när jag söker efter, och fördjupar mig i, information på nätet. Att däremot utföra ekonomiska transaktioner i cyberrymden är mig helt främmande och det kommer nog att så förbli. 

Riksbankschefen Stefan Yngves sa för några år sedan att alla ska ha möjlighet att utföra ärenden hos sin bank. Jag minns inte hans exakta ord, men så tolkade jag honom. Den som idag inte använder internetbank vid betalning av fakturor straffas av den fysiska banken med höga avgifter. Trots att hen i egenskap av kund hos banken lånar ut sina tillgångar till denna som därigenom ges möjlighet att fortleva. Är det rättvist? 

Jag tycker att så länge det finns en enda levande själ i vårt svenska samhälle ska det också vara möjligt att leva sitt liv utan att äga en dator och utan att behärska dess teknik. Parallellt med det måste ett arbete bedrivas, som syftar till att minska de små gruppernas utanförskap i ett allt mer digitaliserat samhälle.

Inga-Lill Cliffoord

Läs även: Insändare: Digitaliseringen innebär utanförskap för många äldre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel