Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar: Fiskodlingar har stor inverkan på lax- och öringbestånd

Svar till signaturen ”Fiskare som inte märkt någon skillnad”: Du säger dig efterlysa fakta hit och dit samt litar på myndighetskontrollerad odlad fisk.

Insändare: Jag litar på odlad fisk (6 februari)

Här kommer verifierade fakta när det gäller kassodling av lax, regnbåge och röding:

I Norge odlas cirka 1,2 miljoner ton lax i ytterskärgården. Påverkan från odlingarna i form av rymningsfisk och kemikalier för laxlusbekämpning har medfört en mycket allvarlig inverkan på lax- och öringbestånden i de norska älvarna. Dessutom ödeläggs stora ytor av räkfiskebottnar.

Kritiken är nu omfattande i Norge. Till exempel har Troms kommun helt förbjudit kassodlingsteknik. Tillverkning av laxfoder medför även enorma uttag av småfisk från dina ”överfiskade hav”.

När det gäller fakta om den aktuella kassodlingen i Ströms Vattudal: 3 600 ton fiskfoder tillförs under fem sommarmånader i kassarna. Odlingsfisken tillgodogör sig två tredjedelar av fodret, en tredjedel blir fiskbajs, det vill säga åtta ton (ett lastbilsflak) släpps ut. Ja, alltså åtta ton varje sommardag!

Innebär också att hela 27 ton per år av gödningsämnet fosfor tillförs vattnet, med en kraftigt modifierad biotop som följd. Att jämföra med utsläppet från reningsverket i Strömsund som är cirka 400 kilo fosfor per år).

Kassodlingen har haft två utbrott av den till vildfisk så smittsamma sjukdomen BKD, 2014 och 2019, och stora rymningar har skett, senast våren 2018.

Du säger dig lita på myndighetskontroll. Den miljömässiga kontrollen utförs av Strömsunds kommun. En minimal kontroll som innebär att odlarens egenkontroll granskas varje år och ett platsbesök utförs. Det enda ”miljökriteriet” är att en viss fosforhalt i vattnet inte får överskridas.

Denna osäkert mätbara halt har minst två gånger överskridits och polisanmälts. Men utan någon som helst påföljd. Tillsyn?

Till sist ett tråkigt faktum för ”fiskekommunen” Strömsund: 2019 var öringfisket i sjön resultatlöst!

Charlie Fredriksson, sportfiskeföreningen Jamttrollarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel