Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar från Jämtkraft: Vi vill göra det enkelt och gynnsamt att producera solel

Annons

Jämtkraft vill inte på något sätt försämra villkoren för de som vill producera solel.

Insändare: Varför fortsätter Jämtkraft att försämra villkoren för solel? (23 februari)

Tvärtom försöker vi göra det så enkelt och gynnsamt vi kan för dem som vill bidra till omställningen till en fossilfri och hållbar energiförsörjning. Inte minst de som själva vill producera solel. Självklart måste dock detta ske inom ramen för vad som är ekonomiskt hållbart för oss som kommunalägt bolag.

Jämtkraft ska vara drivande i energiomställningen och i det arbetet är solenergi en av flera viktiga möjligheter. Därför satsar vi både på vår egen produktion och på kundernas produktion – till exempel genom solpaneler för eget tak, lagringstjänsten Dela Vattnet och andelsägande i Östersund Solpark.

För den som är intresserad av egenproduktion med solpaneler på taket är det viktigt att skilja på ett traditionellt produktionsavtal, som Nils-Bertil Nilsson nämner i sin insändare, och Jämtkrafts tjänst Dela Vattnet.

Dela Vattnet är en lagringstjänst för kunder med egna solpaneler, där kunden, i stället för att sälja den el som produceras men inte förbrukas till ett elhandelsföretag, kan lagra överskottselen som produceras på sommaren d solen lyser mycket men förbrukningen är låg. Och använda denna el på vintern i stället, då förbrukningen är hög och elen dyrare.

Det som många kunder uppskattar med denna tjänst är känslan av att använda sin egenproducerade el – både på sommaren och på vintern - och på sätt ta till vara på all energi som panelerna producerar.

Förutom att man producerar sin egen solel och bidrar till ett hållbart energisystem kan man alltså som kund spara pengar genom att lagra överskottsenergin. Desto större skillnad det är på elpriset mellan sommaren då man producerar och vintern då man förbrukar, desto mer pengar kan man spara.

Dela Vattnet är en av flera tjänster som Jämtkraft erbjuder. Som kommunalägt bolag måste Jämtkraft precis som alla andra företag ta betalt för sina tjänster för att kunna fortsätta erbjuda sina kunder den service och tjänster som vi lever av.

Avgiften för Dela Vattnet förändras från år till år och grundar sig dels på hur mycket energi man lagrar och dels på den prognostiserade skillnaden mellan elpriset under kommande sommar och elpriset under kommande vinter.

Prognoserna som vi använder är kvalificerade förutsägelser och bygger på de förväntningar som finns hos samtliga aktörer på den nordiska elbörsen. Detta betyder alltså att avgifterna på samma sätt kan komma att justeras nedåt andra år.

Att avgiften höjs i år beror alltså på att prognoserna visar att skillnaden kommer bli större. Jämtkraft hoppas och tror att tjänsten Dela Vattnet kommer att bli ännu bättre för kunderna i år, trots avgiftshöjningen.

Det är som sagt samma faktorer som styr avgiften som avgör hur lönsam tjänsten är för kunden.

Magnus Åström, Jämtkraft Energilösningar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel