Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar från Livskraft Offerdal: Varför bortse från rennäringen?

Svar på Insändare: Låt det sunda förnuftet råda – bygg vindkraftsparken i Offerdal (6 maj)

Det vore klädsamt om skribenten kunde redovisa mer i detalj hur kommuninvånare skulle tillgodogöra sig och dra nytta av den kapitalinvestering där summan om 5 miljarder nämns. Hur mycket pengar menar insändaren blir kvar i bygden och kommunen?

De flesta ägarbolag i vindkraftsbranschen är i dag i utländsk ägo. Det är vida känt att arbetstillfällen under byggtiden i många fall tillfaller tillrest personal samt att en vindkraftsindustri under drifttiden enbart sysselsätter ett fåtal arbetstagare – större underhållsarbeten sker vanligtvis av tillrest personal.

Vi pratar alltså inte om en kraftig ökning av sysselsättningen.

Jämför vi detta istället med en inflyttning om över 100 nya arbetstagare i bygden som genererar skatteintäkter direkt till kommunen med en summa om minst 7 miljoner årligen, och motsvarande över 200 miljoner kronor till kommunen under en driftsperiod för vindkraft, så låter summorna som möjligtvis kan inbringas genom vindkraften inte längre särskilt imponerande.

Till detta ska även all annan nytta beräknas som en inflyttning med över 100 personer bidrar med till bygden i form av ökat behov av service så som butiker, apotek, skolverksamhet med mera; dessutom en stark påfyllnad i föreningslivet, något som Offerdal är starka i.

Inflyttningen bidrar också till att kommunen kan nå sina mål om 16 000 invånare och under 2020 bidrog Offerdals församling med 34 procent av kommunens totala befolkningsökning.

Insändaren nämner exempelvis Strömsund som gott exempel. Där pekar siffrorna dock åt motsatt håll mot vad insändaren ger sken av: Befolkningen fortsätter att minska år efter år (källa SCB) och skatteintäkterna likaså: senast 2020 med 13 miljoner kronor. Insändaren får gärna redogöra med fakta hur inflyttningen har ökat jämförelsevis med den utflyttning som sker.

Att dessutom kalla oss en aktionsgrupp är starkt vilseledande. Benämningen Stelkramp Offerdal är ett lågvattenmärke och inte värdigt ett bemötande, det får stå för ”kommuninnevånares” åsikt om opinionsbildning och demokrati.

Det starkaste argumentet, som insändaren helt verkar bortse ifrån, är rennäringen och Njaarke sameby. Insändare verkar tro sig stå över en långvarig tradition och kunskap hos rennäringen och forskningens resultat, vilket är märkligt. Insändaren menar att det skulle skapa gynnsamma betesområden i vindkraftverkens närhet.

Här finns det tydlig forskning från SLU och Anna Skarin som pekar på motsatsen: renen undviker vindkraftsindustrier med stor marginal och de kumulativa effekterna kan inte nonchaleras.

I förra veckan kom dessutom en dom i mark- och miljödomstolen som har dömt till rennäringens fördel på grund av den påverkan som vindkraften bevisligen har på renarna. Utifrån den domen torde det vara helt orimligt att vårt gemensamt ägda Vattenfall kan vinna i en potentiellt framtida tillståndsprocess, då påverkan på Njaarke sameby vid en sådan etablering vore betydande.

Livskraft i Offerdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel