Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar från Östersundshem: Därför är laddstolpe för elbil dyrare

Svar på ”Insändare: För dyrt att ladda elbil hos Östersundshem” (13 januari)

Jättekul att du uppskattar initiativet med elbilsladdning i Östersundshems bostadsområden. Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda våra hyresgäster möjlighet till elbilsladdning.

Avgiften är mycket riktigt 590 kronor per månad, vilket är cirka 300 kronor mer än en motorvärmarplats. Förklaringen till detta är enkel. Det kostar avsevärt mycket mer att installera och underhålla en laddstolpe än ett enkelt uttag för motorvärme.

Att ladda en elbil via en timerstyrd motorvärmarplats går dessutom mycket långsamt och är inte att rekommendera enligt Elsäkerhetsverkets direktiv. Därför är detta inte ett alternativ för elbilsägare.

Anledningen till att vi inte bakar in laddningen i hyrespriset beror på att mängden laddning varierar så pass mycket mellan olika användare. Det vore ganska orättvist om den som kör lite får betala lika mycket som en storförbrukare.

Avslutningsvis kan vi ändå konstatera att den som kör elbil sparar i snitt 1 000–1 500 kronor per månad, jämfört med att köra diesel- eller bensinbil. Och detta trots att parkeringsplats med laddstolpe kostar 590 kronor per månad.

Karin Österberg, hållbarhetsansvarig Östersundshem

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel