Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar från Region JH: Inhyrda läkare är mycket dyrare än egen personal

Annons

Patrik Eidfeldt, förbundsdirektör Kompetensföretagen, skriver att det är en myt att inhyrd personal är mycket dyrare än egen personal. Det stämmer inte, enligt Region Jämtland Härjedalen erfarenhet.

Insändare: En myt att inhyrda läkare är mycket dyrare (14 februari)

Den genomsnittliga månadslönen för en distriktsläkare är i 2019 års nivå 86 049 kronor. Inklusive sociala avgifter ger det en timkostnad för primärvården på 764 kronor.

Snittpriset när vi hyr in en distriktsläkare är cirka 1 480 kronor per timme. För samma pris som en stafettläkare kan vi alltså ha 1,9 egenanställda distriktsläkare. När det handlar om specialist- eller överläkare på sjukhuset är motsvarande siffra drygt två egenanställda läkare.

Utöver det så har vi andra merkostnader och merarbete när det är stafetter inne och jobbar, framför allt där det är många stafetter, eftersom dessa läkare inte är med i våra interna möten och utbildningar och därför inte kan våra rutiner lika bra.

Vi ser det exempelvis på kostnader för läkemedel och laboratorieprover. Det kan vara svårt för nästa läkare att följa hur föregående läkare tänkte och då börjar man om med nya prover och utredningar av patienten.

Det enkla svaret är alltså att det kan vara motiverat att använda en stafettläkare vid en kortvarig arbetstopp, för ett kortare vikariat eller vid behov av särskilda spetskompetenser som vi bara behöver väldigt lite av och ganska sällan. Men det är aldrig ekonomiskt fördelaktigt att använda inhyrd personal i någon större utsträckning än så.

Anna Granevärn, primärvårdschef Region Jämtland Härjedalen

Lars Gunnar Björk, controller

Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel