Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar från S om äldreboende: Vårdbehovet går före önskan om ortsplacering

Med anledning av signaturen "Flytta medan ni kan" känner jag mig föranlåten att framlägga vissa fakta som inte klarläggs i den mediala debatten.

INSÄNDARE: Det är synd om de äldre som tvingas bo kvar i Ragunda kommun (23 oktober)

Jag har förståelse för att Expressens rubriksättning kan framkalla reaktioner, men den är helt vilseledande.

Fakta är att efter ett personligt besök hemma hos mig, av i fallet inblandade parter, så kan jag med säkerhet säga att parterna inte är intresserade av att bo tillsammans, vilket rubriken framhåller.

Vidare är det så att kvinnan har ett så stort vårdbehov att hon har beviljats särskilt boende, medan mannen bor i ordinärt (vanligt) boende (hans behov av insatser som sökts och beviljats är för mig okänt).

Kvinnans vårdbehov har tillgodosetts genom att hon har fått plats på särskilt boende i kommunen och mannen bor kvar i sitt ordinära (vanliga) boende i annan del av kommunen.

Jag har i dag inte kännedom om någon ansökan om parboende har inlämnats till Ragunda kommun, men utifrån det tidigare nämnda besöket hos mig, så betvivlar jag att någon sådan ansökan är aktuell.

Kommunen har alltså tillgodosett den vårdbehövande kvinnans behov, men i detta fall inte kunnat tillgodose önskemålet om ortsplacering. Vårdbehovet är ändock alltid det primära.

Detta med att inte alltid kunna tillgodose önskemål om placering på viss ort är ett dilemma som många kommuner brottas med, och är även vanligt förekommande i större städer.

Dock försöker man i de fall så är möjligt att erbjuda flytt till önskad ort när verksamheten så tillåter och om önskemålet fortfarande kvarstår.

I det aktuella fallet, där anhöriga inte är nöjda med att mannen har cirka 50 kilometer för att besöka sin livskamrat, utgår jag från att erbjudande om att flytta till ”önskeorten” kommer att erbjudas – även om anhöriga tycker att det tar tid – när verksamheten har anpassats till de förutsättningar de fått inför 2019.

Dessa beslut tas uteslutande av välutbildade biståndshandläggare. Politikerna ger bara ekonomiska ramar för att utföra verksamheten utifrån gällande lagar och riktlinjer, och till högsta möjliga kvalitet.  

Lennart Skoog (S) Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel