Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar: Jag blir väldigt förvånad över att jag skulle ha tagit flera ordförandebeslut den senaste tiden

Svar till insändaren: Odemokratisk beslutsgång när förskola stängdes i Krokom

Jag läser i ÖP 20 juni att Socialdemokraterna i Krokoms kommun tycker att jag som ordförande i barn- och utbildningsnämnden tar egna och odemokratiska ordförandebeslut. Ska nedan försöka förklara processen gällande stängning av Regnbågens förskola i centrala Krokom.

Processen runt Krokoms centrala förskolor har varit uppe till diskussion i nämnden under en lång tid. Beslut om en förskola med tio avdelningar togs 2019. I och med att den nya förskolan står klar hösten 2022 skulle vi stänga ned Regnbågen samt de andra centrala förskolorna i Krokom.

Barnunderlaget i centrala Krokom har inte visat sig komma upp i de volymer som prognoserna visat. Dels på grund av att det nya bostadsområdet i Krokom inte tagit den fart kommunen räknat med, dels att generationsväxlingen heller inte blivit enligt prognoserna. Detta medförde att en förskola kunde stänga tidigare än beräknat. Brev om det minskade barnantalet har mejlats ut till föräldrarna.

Personalen på alla förskolorna har processat frågan om vilken av förskolorna som skulle stängas. Efter det så informerades föräldrarna om vilken förskola som skulle stängas. Rektor har ringt till alla berörda föräldrar som sedan därefter fått önska vilken förskola de ville välja till hösten. Alla är i dag nöjda hur lösningen blev. I beslutet har hänsyn tagits med alla berörda nämnder det vill säga ur ett koncerntänk. I och med detta beslut så kan socialnämnden flytta in sin dagliga verksamhet på Smedjan cirka två år tidigare än beräknat. Kommunen skulle teckna ett nytt avtal för lokalen som den dagliga verksamheten använder i i dag, vilket styrde behovet av ett snabbt beslut.

Beslutet togs i samråd med kommunstyrelsens ordförande samt med ordförande i SABY. Ärendet togs även upp i barn- och utbildningsnämndens presidium, vilket är nämndens beredande organ. Där fanns det ingen annan åsikt om ärendet som till exempel att vi skulle ta en annan förskola.

Jag blir väldigt förvånad över att jag skulle ha tagit flera ordförandebeslut den senaste tiden. Jag skulle gärna vilja veta vad det skulle vara. Jag har inte befogenheten att ta beslut på saker som inte står i delegationsordningen.

Att vi inte skulle behöva en nämnd för att jag tar egna beslut över nämndens huvuden sårar mig. Jag har hela tiden försökt att få till en dialog i nämnden. Nämnden ansvarar för att 2 200 elever i grundskola och grundsärskola samt 850 barn i förskoleverksamhet ska få den kvalitet som våra styrdokument kräver och det är det som jag önskar vi har fokus på. Dessutom ska nämnden ha en budget i balans, vilket i dagsläget innebär att vi verkligen behöver se över våra kostnader i kommunen. Jag tycker att vi i majoriteten tar det ansvaret tillsammans och försöker hitta lösningar som är det minst sämsta för våra medborgare

Jannike Hillding (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel