Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar: Jägarna gynnar den biologiska mångfalden

Svar på ”Snart är det väl licensjakt på tranor och sångsvanar också!” (19 december)

Jägareförbundet bildades redan 1830 med ett tydligt mål – att rädda de vid den tiden utarmade viltstammarna. Detta arbete har varit mycket lyckosamt. Sedan dess och fram till idag har vi kunnat se att ett stort antal arter ökat i numerär.

För 50 år sedan var exempelvis bävern, uttern, och många av våra rovfåglar hotade. Tack vare ett engagerat arbete av myndigheter, forskare och naturvänner – inte minst jägarna – finns i dag stabila stammar av dessa.

I och med att många viltstammar ökar i antal ställer samhället och markägare också krav på ökad avskjutning, eftersom skador på odlade grödor och skog ökar. Därför måste jakttiderna anpassas så att jakten balanserar nivåerna. Jakt är bara tillåtet på djur och fåglar som har stabila stammar. Varken myndigheter eller Svenska Jägareförbundet ägnar sig åt utrotning av djur.

Beslutet om våra jakttider är en fråga för vår regering. Naturvårdsverket är den myndighet som sammanställer ett förslag till regeringen. Naturvårdsverkets förslag bygger de lagar och internationella åtaganden som finns på området samt på synpunkter från en stor mängd organisationer som har intresse av våra vilda djur där Svenska Jägareförbundet är en av dessa.

Jägareförbundet och jägarna arbetar för långsiktigt livskraftiga viltstammar där jakten är en naturlig del av nyttjandet av naturen, vid sidan av exempelvis bär-och svampplockning. Det kött som viltet ger är fritt från tillsatser och uppfyller kraven mer än väl när det gäller klimatpåverkan. Detta bekräftas av Världsnaturfondens köttguide där viltköttet får grönt ljus både vad gäller klimatpåverkan, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, antibiotika och inte minst djurvälfärd.

En SCB-undersökning visar dessutom att 89% av svenskarna accepterar jakt. Denna siffra är med Europamått mätt extremt hög och visar att jakten och jägarna i Sverige mer än väl har allmänhetens stöd.

Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mittnorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel