Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar: Ord och språk är bara en liten del av hur vi kommunicerar

Hej Otrygg, jag känner igen mig i det du beskriver i svårigheter att förstå när någon pratar.

INSÄNDARE: Utländsk personal kan vara svår att förstå (23 mars)

Jag hade stora svårigheter att förstå de äldre när jag skulle börja arbeta i Föllinge på 1990-talet. Det var inte lättare för de äldre att förstå mig när jag pratade skånska, varken i Föllinge, Sollefteå, Hammarstrand eller Krokom.

Språkförbistringarna löstes genom samarbete och tid togs till att säkerställa att vi hade förstått varandra. På samma sätt som i arbetet med människor som efter stroke mist större eller mindre delar av ordförståelsen.

Dialekt och språk är de minsta delarna i kommunikation – de stora delarna är tonfall, ögonkontakt, arm-, hand- och fingerrörelser, kroppshållning, ansiktsmimik, kroppsrörelser. Med små barn och människor som mist talförmågan, blir det som tydligast hur väl kommunikation fungerar utan ord.

Medvetenheten hos människor brukar leda till ökad noggrannhet. Därför tänker jag att medvetenheten om begränsad språkförmåga mellan brukare, patient, kund och personal säkerligen kommer att innebära ökad noggrannhet och kontroll hos personalen, arbetsgivare, arbetsledare och kolleger. Det kan paradoxalt nog innebära ökad kvalitet eftersom personalen tar sig tid att lyssna.

Att fel inträffar har alltid hänt och kommer att fortsätta hända, det är ett faktum som vi alla måste acceptera. Det beror inte på språk utan att vi är människor.

Andrea, leg sjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel