Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar: Östersund behöver inte växa just i centrum

Annons

Jag har inte hört någon uttrycka att Östersund ska förbli en småstad - det är din tolkning!

INSÄNDARE: Trött på bakåtsträvare som vill att Östersund ska förbli en småstad (4 juni)

Klart att Östersund måste växa - men varför på de platser i centrum som kan användas till trivselplatser för oss alla, som till exempel parkområde?

Att som nu, bebygga hela Storsjö Strand med höga, tätt sittande hus, bidrar inte till att staden känns trivsam. Det blir en form av ringmur längs vattnet, och det förtar en stor del av det vackra som är unikt för Östersund, nämligen utsikten över sjö och fjäll.

Att bostadskön är lång kan inte få ge sådana avtryck att stadens trivsel får stryka på foten! En stad som bara består av husfasader tätt inpå varandra blir ingen trivsam stad. I en stad ska man ju inte bara bo – man måste kunna leva och vistas där också, och då behövs förutsättningar för det.

Du skriver att många ”vill bo centralt” – kan så vara, men alla kan inte bo centralt, det är en orimlighet som jag önskar att du förstod.

Det finns mark i massor i stadens utkanter där det kan byggas bostäder, så görs, och har gjorts, i många andra städer – och då måste det fungera även i Östersund.

Du efterlyser bostäder som folk har råd med – det talar ju också för att bosätta sig något utanför centrum, där hyrorna säkert blir något lägre.

Till och med i våra stora städer har man värnat om parkområden – små oaser, som gör att städerna känns trivsamma. Att bara förtäta och bygga på höjden är ingen bra lösning om man vill värna en trevlig stadsmiljö.

Att du kallar oss som har en annan åsikt än vad du har för ”bakåtsträvare” må vara hänt, men en sak är klar – vi är nog väldigt många östersundare som inte delar din syn på hur staden kan utvecklas.

Visst ska Östersund växa, men det måste även ske på bredden och inte bara trycka in höga hus på varje ledig yta i centrum, som i sin tur medför både trafik- och parkeringsproblem.

Du skriver också ”många vill bo centralt, varför ska bakåtsträvare hindra den utvecklingen”? Då undrar jag: Varför ska ni som förespråkar en förtätning och en försämring av vår stads själ få er röst hörd?

Det kommer alltid att finnas delade meningar i den här frågan. Politikerna lyssnar inte heller till invånarnas åsikter, så mycket längre kommer vi inte i detta.

Ingegerd Nordenström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons