Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar: Ryssarna verkar inte allt för stridslystna

Den före detta regementschefen Sten Bredberg gör vad han kan för att sprida rysskräck och påstår att vi ska vara tacksamma om vi får ett nytt regemente till Östersund.

Debatt: Svar: Vi ska vara tacksamma för ett nytt regemente i Östersund (25 juli)

Vi ska inte lägga en svart filt över Östersunds tillväxt en gång till. Med facit i hand betydde regementsnedläggningarna markfrigörelse som fick stan att blomstra upp och tusentals nya jobb skapades inom ny teknik; högskolor, universitet och skolor fick växtvärk och befolkningstillväxten sköt i höjden Östersund blev känt utanför Sveriges gränser.

Att måla ut ryssarna som en tänkbar fiende hör ju liksom till för att legitimera försvarskostnader. Det är 211 år sedan i augusti som ryssarna var på svensk mark, då de gjorde en sväng till Umeå och Sävar. De verkar inte vara alltför stridslystna. Vi får hoppas att det var en gång och aldrig mer!

Då är det mer oroande hur de svenska officerarna, tillika landsförrädarna, Wennerström, Enbom, Bergling och Ströberg under perioden 1943–1980 sålde ut den svenska försvarsstrategin och hemligheter om det svenska försvaret till ryssarna, men ett ryskt anfall uteblev även då.

Fredsaktivist!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel