Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar: Trygg vård är viktigt – då måste ekonomin också vara trygg

Annons

Svar på ”Stort missnöje – många pratar om att säga upp sig från regionen” (28 januari)

Hej Jenny,

Sedan 2015 består Region Jämtland Härjedalen inte bara av hälso- och sjukvård. Vi har även i uppdrag att jobba med regional utveckling inom områden som kompetens och utbildning, näringsliv, livsmiljö och attraktion samt infrastruktur.

Vi jobbar för att folk ska vilja flytta hit, arbeta och betala skatt men också för att vi som bor här ska ha bra och fungerande infrastruktur, och att företag ska etablera sig här. Det arbetet gynnar vårt län, men allt går inte att göra härifrån. Vi samarbetar med många andra aktörer, både nationellt och internationellt.

Du skriver att ni får lida för vad andra gör med ekonomin i regionen. Det stämmer inte. Regional utveckling har visat plusresultat varje år sedan regionbildningen, och de genererar dessutom intäkter till organisationen. Skulle vi klippa banden med regional utveckling skulle hälso- och sjukvården fortfarande gå back. Kanske till och med mer än i dag.

När det gäller semesterplanering så är anledningen till förslaget om tre perioder att det är oerhört svårt att lösa semestrarna på många håll inom sjukvården. De flesta vill ha semester från början av juli till mitten av augusti, och det är även då vikarier och hyrpersonal vill ha semester.

Det problemet finns inte inom regionstaben av flera anledningar. Där är efterfrågan på tjänster som lägst från slutet på juni till början på augusti, det finns ingen dygnet-runt-verksamhet, och medarbetarna önskar i större utsträckning förlägga sin semester under andra tider på året.

Det finns fler verksamheter inom Regionen som inte heller kommer att beröras av liknande anledning. Det kan säkert uppfattas som orättvist, men olika verksamheter har olika förutsättningar.

Vi håller med dig om att en bra vård för alla som befinner sig i vårt län är viktig, och det är just därför vi måste ha en trygg ekonomi, ett attraktivt län att leva i och en sjukvård som fungerar även under sommaren.

Hans Svensson, regiondirektör   

Anders Byström, regional utvecklingsdirektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel