Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar: Vattenkraften är en viktig del av vår energiförsörjning

Svar på: Insändare: Östersunds kommun utarmar sina naturtillgångar (7 januari)

Delar till fullo skribentens analys att Jämtland och Östersund är vackert, rikt på natur och naturresurser. Därefter dras de mest befängda slutsatser: Kommunen styrs av människor som saknar förmågan att inse dessa värden. Kommunen sägs ”förstöra sina älvar med kraftverk” genom Jämtkraft.

Jag är övertygad att våra politiker är helt medvetna om dessa värden och på bästa sätt förvaltar dem.

Vi borde vara överens om att vattenkraften är en viktig del av vår energiförsörjning, samtidigt som vi erkänner att utbyggnaden i vissa fall medfört negativa konsekvenser för människorna längs de berörda vattendragen.

Om detta är utarmning eller resursutnyttjande råder delade meningar. Jämtkraft ligger i framkant gällande omställning till det fossilfria samhället, med stora satsningar på vind- och solkraft, utöver löpande renovering och effekthöjning av vattenkraften.

Företaget genomför fiskebefrämjande åtgärder i anslutning till sina anläggningar. Bolaget betyder mycket för oss genom att vinsten stannar lokalt och kommer oss medborgare till godo. Bolaget fick 2019 kommunens miljöpris för sitt stora miljöengagemang. Då huvuddelen av de jämtländska vattenkraftverken har andra ägare hamnar tyvärr vinsten söderut.

I dag när detta skrivs (8 januari) har vi 4,5 grader varmt. Storsjöns istäcke har brutits upp, vattenståndet stiger och snön smälter. Att utnyttja isvägarna till fjällen torde tillhöra det förgångna. Detta borde vara anledning till större oro och engagemang än vad ett antal kraftverk som producerar fossilfri energi gör.

Jan Strand (kraftverksresistent fritidsfiskare)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel