Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar: Vi kan hjälpa dig med ett klimatsmart val av bil

Annons

Hej Sven-Erik,

Vi läste din insändare och blev glada. Du är en av många som vill göra ett klimatsmart val när du byter bil.

Insändare: Vilken bil är bäst för miljön? (2 mars)

Vi vet att det finns ett stort intresse för bilars klimatpåverkan, men också frågor kring hur bra olika alternativ är. Vilket alternativ som är bäst varierar från fall till fall; det beror på var du bor, hur mycket du kör, hur ditt körmönster ser ut och så vidare.

Helt klart är dock att alla alternativ du räknar upp är betydligt bättre än fossila bränslen. Svenska Miljöinstitutet (IVL) har fastställt att batteridrivna fordon är tydligt bättre än fossildrivna fordon, oavsett om du kör på svensk eller europeisk elmix.

De siffror du nämner är inaktuella. Ett mervärde när du byter till förnybara drivmedel är också att du kan välja leverantör. Vid gasmacken eller hos elleverantören kan du välja att köpa ett förnybart alternativ.

De flesta bilval sker innan besöket hos bilhandlaren. Därför finns vi digitalt för att bolla människors frågor och funderingar. För ett år sedan startade vi Energikontorets virtuella bilhandlingsgrupp på Facebook. Syftet är att hjälpa dig som är på väg att skaffa eller byta bil och samtidigt vill göra ett klimatsmart val.

Av gruppens cirka 140 medlemmar har ungefär en fjärdedel bytt till förnybar diesel, biogas eller el. Det är oerhört positivt. Positivt är också att antalet bilmodeller, laddstationer och tankställen för förnybara drivmedel hela tiden ökar. Alternativen blir fler men som du skriver finns det frågetecken på vägen.

Vi och våra kollegor jobbar för att räta ut dessa och främja de förnybara alternativen. Du är välkommen att kontakta oss för enskild rådgivning och/eller gå med i Facebook-gruppen.

Moa Breivik och Jimmy Anjevall, Region Jämtland Härjedalen, Energikontoret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel