Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar: Vinstbegränsning i välfärden hotar inga jobb

Svenskt Näringsliv hävdar att regeringens lagförslag om begränsning av vinsten i välfärdsbolagen hotar jobben. Det är en typisk partsinlaga som bygger på  insinuationer och förtigande av många sanningar.

Regeringen vilseleder om välfärden (8 januari)

Inga jobb hotas eftersom verksamheterna kommer att finnas kvar även när riskkapitalbolagen, deras välavlönade direktörer och kapitalägarna har lagt ned verksamheterna. De kommer bara att fortsätta i annan regi, antingen offentlig eller annan, icke vinstdriven, privat. 

Ansvaret för att verksamheterna och därmed jobben finns kvar är alltid det offentliga. Det har hänt förr att det offentliga har fått städa upp när privata verksamheter har befunnits undermåliga, till exempel Vardaga i Torvalla. Ibland har verksamheten lagts ned, som vid ett flertal skolor. 

Att kvalitet, likvärdighet, tillgänglighet och arbetsvillkor är sämre i de privata utförarnas verksamheter finns det många exempel på. 

Valfriheten inom ålderdomshem och daghem är illusorisk eftersom det finns brist på platser, vilket gör att man måste acceptera de platser som är lediga.

I skolan finns det dessutom belägg för att valfriheten försämrar även de kommunala skolornas resultat, eftersom den leder till en ökad segregation. Konkurrenssituationen i hemtjänstens Lov är skev på grund av att offentliga utförare inte får erbjuda rut-avdrag. 

Vinstbegränsningen slår varken mot de privata utförare som är föräldrar eller personal på kooperativ eller de verksamheter som drivs av ideella skäl. Bara de som har vinstmaximering som drivkraft berörs.

Att regeringens förslag skulle vara vilseledande är en politisk bedömning som likaväl slår mot Svenskt Näringslivs framställning. Medborgarnas intressen mot riskkapitalbolagens direktörer och aktieinnehavares intressen.

Kick Leijnse (V) Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel