Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svårare att få parkeringstillstånd

SVT rapporterade nyligen om en funktionsnedsatt person med stora svårigheter att röra sig som efter 30 år blivit av med sitt parkeringstillstånd i Jönköping. Kommunen hade infört ett så kallat gångtest.

Tyvärr är detta inte ett enstaka exempel, utan många kommuner har infört olika test och återkallat tillstånd.

Parkeringstillstånd för handikappade gäller i hela EU, men det är kommunerna som utfärdar dem. En koll på några kommuners hemsidor visar att kraven skiljer sig åt och att risken för godtycke är stor.

Fusk med falska parkeringskort och felparkeringar på handikapplatser har varit stort och ska givetvis bekämpas. Men, det verkar också som om många kommuner börjar begränsa möjligheterna för de med funktionsnedsättningar att få köra bil.

Själv har jag noterat att handikapplatser allt oftare står tomma. Det är bra om det är för att fusk bekämpas – men en enorm förlust för samhället och för funktionsnedsatta personers möjlighet till fri mobilitet om det beror på att de nekats tillstånd av byråkratiska eller bilfientliga skäl. För bilen ger oss frihet.

Lennart Bengtsson

www.bilfront.org

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel