Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svårt att få ihop ekonomin när man drabbas av psykisk ohälsa

Det är tufft att leva med en långvarig psykiatrisk problematik. Utåt ser jag ut som vem som helst, mina svårigheter syns inte för blotta ögat, ej heller på blodprov eller andra kroppsliga undersökningar.

Jag har många gånger mötts av dömande attityd av så väl allmänhet och professionella inom sjukvården.

Inom somatiska vården är det svårt att bli trodd, när de antingen frågar efter vilka läkemedel jag har eller diagnos. Inom psykiatrin har jag haft svårt att bli lyssnad på och tagen på allvar.

Det finns en hel del egenvård jag i teorin skulle kunna utföra för att stärka min hälsa både fysiskt och psykiskt: intressen, hobbies, fysiska aktiviteter, kultur och så vidare. Problemet är att allt det kostar pengar, pengar jag inte har och inte har haft möjlighet att spara ihop på grund av att jag hela mitt vuxna liv mått mer eller mindre dåligt, vilket påverkat möjligheten till studier, jobb, sociala kontakter med mera.

Jag tycker inte om att vara i beroendeställning ekonomiskt till närstående och myndigheter för att överleva. Jag vill kunna klara mig själv. Men hälsa kostar, särskilt när du drabbas av svår och långvarig ohälsa. Då krymper möjligheterna till att skapa ett liv värt att leva.

Ena spåret att jobba på är att få professionell hjälp och behandling, det andra är den kroniska stressen över ekonomin och sorgen över att inte kunna göra sånt jag skulle må bra av på grund av kostnader. Jag har inte valt min ohälsa, jag har inte valt en kass ekonomi.

När det pratas om att djur, natur, kultur, fysisk aktivitet som hälsobefrämjande, så undrar jag hur ska jag ha råd med det? Hur ska jag ha råd med en liten guldkant på tillvaron ibland?

Undrar om någon politiker skulle kunna tänka sig att byta ekonomi med mig i tre månader? Eller kanske någon som kan trolla med knäna kan lära mig knep att få ihop det?

Ekonomiskt sönderstressad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel