Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svensk damfotboll måste prioriteras högre

Blir inte speciellt förvånad. Nåddes i förra veckan av nyheten att det svenska damlandslaget i fotboll skulle få en bonus på 100 000 kronor per spelare av svenska fotbollsförbundet om de vann OS-guld.

Det kan då jämföras med att det svenska herrlandslaget skulle få dela på 20 miljoner efter avancemang till EM-slutspelet i Frankrike.

Krävs ingen svårare matematisk skicklighet för att räkna ut att herrarna får betydligt mer än damerna. Och det är bara för att ta sig till EM-slutspelet. För damerna handlade det om att ta guld. I ett olympiskt spel.

Skillnader syns också i lönerna i allsvenskan där damerna har en snittlön på 10 000 kronor i månaden medan herrarnas snittlön ligger på 70 000.

Inte heller har jag glömt hur Anders Svensson belönades med en bil av Svenska fotbollförbundet under Fotbollsgalan efter flest spelade landskamper, men inte Therese Sjögran som spelat betydligt fler landskamper.

Zlatan passade också på att håna henne i media, genom att erbjuda henne en signerad cykel i stället.

Eller kungens uttalande i förra veckan där han delade med sig av sina expertkunskaper:

– Vet inte vad de gör, men de gör så gott de kan. Hittar på massor nya sorters sparkar och trix på sitt sätt.

Kan heller inte låta bli att fundera på hur det hade sett ut i tidningarna om killarna hade tagit sig till final i OS.

I förra veckan fick jag leta en god stund i en av Sveriges största kvällstidningar innan jag hittade något om bragden i semifinalen. Jämför med uppmärksamheten Zlatan får om han trixar med en banan och då belönas med feta rubriker.

Det är dags att ge svensk damfotboll den plats den förtjänar och sluta dalta med herrfotbollen.

Annika Frykholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel