Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svenska folket förlöjligas när det gäller munskydden

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det är skrämmande att läsa hur regionens smittskyddsläkare förlöjligar det svenska folket.

Debatt: Läkare: Enkla munskydd kan öka risk för smittspridning (24 april)

Är andra européer och asiater så mycket klokare än svenskarna eftersom de ju är betrodda med att bära munskydd? Svenskarna vet ju inte ens hur man tar av sig ett munskydd utan att sprida smitta, inte ens undersköterskor på äldreboenden tycks klara av det, enligt er. Då är det ju inte så konstigt att så många äldre dör i onödan.

Robert Koch-institutet och många andra internationella hälsomyndigheter ser däremot munskydd som en nödvändighet för att bromsa coronavirusets spridning, då droppar som sprids när man talar, hostar och nyser fastnar i munskyddet. Även dessa munskydd blir våta.

Era hygienrutiner verkar vara mera baserade på beprövad medicinsk erfarenhet – frågan är bara hur gammal den är?

Det har talats mycket om tandvårdspersonal och patienter den senaste tiden, då de är hårt utsatta för aerosoler som virvlar runt i luften en lång stund efter tandborrning.

Insändare: Tandläkare: Optimala förutsättningar för smittspridning hos Folktandvården (24 april)

Aerosoler är så små att de problemlöst tränger igenom ett engångsmunskydd. The Lancet har publicerat flertal artiklar i ämnet, rekommenderas.

Tandvårdspersonalen behandlar ofta folk med andra smittosamma sjukdomar och är därmed en smittoutsatt personalgrupp. Är inte de värda andningsskydd av typen N 95, eller är det bara viss personal som får fullgott skydd? Här är det ni smittskyddsläkare som äger bestämmanderätten.

Hur vet vi vilka som har covid-19, då många är sjuka utan symtom och omedvetet sprider smitta?

Jag är helt säker på att en stor del av personalen inom vård, omsorg och tandvård har ont i magen varje dag när de går till arbetet av rädsla att bli sjuka.

Därför uppmanar jag er smittskyddsläkare och chefer inom vård, omsorg och tandvård att besöka era enheter, stödja och utrusta den personal ni har, i stället för att sitta hemma framför datorn. Ni är inte för skadliga ni heller.

Sverige har ett av Europas högsta dödstal per capita och då är det dags att ni smittskyddsläkare erkänner att ni misslyckats i ert uppdrag. Att bara be folket hålla avstånd, tvätta händer och stanna hemma räcker inte långt, speciellt inte när det börjar bli varmare ute.

För att undvika onödig ryktesspridning vore det bra om ni fortsätter att redovisa covid-19-statistiken i kommunerna regelbundet.

S.I.M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel