Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tandläkare: På grund av otillräcklig skyddsutrustning i Region JH kan patientsäkerheten inte garanteras

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Arbetar som tandläkare på en av Folktandvårdens kliniker i Jämtland och önskar uppmärksamma er att patientsäkerheten inte kan garanteras med tanke på coronaviruset.

Detta beror på att vi inom tandvården har otillräcklig skyddsutrustning, bestående av munskydd som inte klarar att filtrera ut viruspartiklar på ett tillförlitligt sätt, visir som virusen lätt kan passera förbi på sidorna, skvättskydd som symboliskt täcker vår överkropp samt tunna genomsläppliga handskar.

Vidare arbetar vi mycket nära patienterna och använder flera instrument som kan ge upphov till små vatten- och salivdroppar som kan sväva länge i luften och innehålla virus.

Dessa faktorer gör tandvårdspersonal mycket utsatt för coronasmitta, samtidigt som vi blir perfekta smittbärare som lätt kan föra vidare smittan till våra patienter utan att ha denna avsikt.

Detta är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att vi har många patienter som tillhör riskgrupper eftersom de är i hög ålder eller redan har kroniska sjukdomar. Trots det finns det inom Region Jämtland Härjedalen ingen fast rutin för att dessa riskpatienter ska kunna få en god och säker tandvård, vilket medför att enskilda behandlare avbokar dessa patienter.

Detta medför en omfattande diskriminering mot en grupp i samhället som ofta har ett stort behov av tandvård, men är i detta läge det enda sättet att garantera dessa personers säkerhet.

En annan risk är att stora delar av klinikernas personal kan smittas inom kort tid så att verksamheten inte kan upprätthållas. Med tanke på dessa risker frågar jag regionen hur det kan vara rimligt att riskera hälsan för patienter och personal genom att inte erbjuda tillräcklig skyddsutrustning?

Samtliga förkylda patienter uppmanas att omboka sina tider även om de endast har mycket lätta symptom. Det är just nu gratis på grund av den pågående coronapandemin.

Bekymrad tandläkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel