Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Telefonin alltför känslig för avbrott

op.se kunde man nyligen läsa att avbrott och stora störningar hade drabbat både fast telefoni, bredband och mobiltelefoni i stora delar av Strömsunds kommun, men även en del av Östersunds kommun.

Störningar och avbrott i telefonin i Östersund och Strömsund – var lagat vid klockan 2 i natt (29 oktober)

Enligt Telia var orsaken en avgrävd kabel. Samtliga operatörer i området berördes. Felet upptäcktes vid 15-tiden och efter åtta timmar började telefonin komma tillbaka till kunderna. Cirka 2 000 Teliaabonnenter hade drabbats. Först vid 02-tiden, 11 timmar efter upptäckt, var hela felet åtgärdat.

Den avgrävda kabeln i Östersund, sannolikt en fiberkabel, visar på en infrastruktur som är allt för känslig för avgrävning eller sabotage.

Alla bor inte nära en brandstation med en larmknapp för att tillkalla hjälp i en motsvarande situation.

Mobilmasterna innehåller ingen egen möjlighet att lokalt förmedla mobiltelefonsamtal. Eftersom uppkopplingen av mobilsamtalen sker på ett fåtal platser centralt i landet gäller det att fiberförbindelserna är intakta hela vägen och att reservvägar finns vid kabelavbrott. Tydligen inte mellan Östersund och Strömsund.

Polis och räddningstjänst har ett eget mobilsystem, Rakel, som fungerar vid sidan om andra system, och som är byggt för att klara de störningar som kan uppstå i publika telefonnät.

Rent teoretiskt skulle man kunna bygga in reservfunktioner som gör mobilmasterna mindre känsliga för avbrott i el och fiberkablar, och så att åtminstone 112 kan nås.

Särskilt viktigt i glesbygdsområden. Men detta är en fråga för regering och riksdag och för Post- och Telestyrelsen, då fritt konkurrerande teleoperatörer knappast är intresserade av den extra kostnad som detta skulle innebära.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel