Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Torvalla hälsocentral låter mig inte kontrollera mina födelsemärken

Torvalla hälsocentral och patientnämnden uppmanar folk att skriva egen vårdbegäran. Tycker att idén är bra, men det är inte säkert man får komma till det ställe man vill, utan man kan bli hänvisad till sin vanliga vårdcentral. Då fattar inte jag varför man överhuvudtaget ska ha egen vårdbegäran.

I mitt fall har jag ringt vårdcentralen i Torvalla för att jag vill kontrollera mina födelsemärken, men jag får ingen tid. Cirka 3 000 personer drabbas varje år av malignt melanom, en allvarlig hudcancer om den inte upptäcks i tid.

Allmänläkare är inte specialister på detta område, men det är dermatologerna på hudkliniken. Därför tycker jag att en egen vårdbegäran skulle vara bra för sådana saker. Man hör ju människor som gång på gång söker för sina födelsemärken, men vårdcentralen bryr sig inte ens om att ta bort dem eller ta biopsier. Det borde de faktiskt kunna göra. En hudcancer kan man bli botad ifrån om den upptäcks i tid.

Jag tycker att hudmottagningen skulle erbjuda människor som vill att en gång per år få visa upp sina födelsemärken.

Hälsocentralen borde ju också kunna skriva en remiss om man begär det. Men på Torvalla hälsocentral nekas man att bli kontrollerad. De har sina stafettläkare som kommer och går som inte bryr sig.

Det är oacceptabelt att man ska behöva gå omkring och vara orolig för saker man vill kontrollera men blir nekad.

Patientsäkerheten hotad

---

Svar direkt från en läsare:

Byt Hälsocentral! Den nya hälsocentralen Ripan har fattat allvaret med hudförändringar. Har kontakt med en hudläkare och där kan man få en kvalificerad bedömning. 

Själv drabbad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel