Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Trafiken genom Brunflo en fara för människors hälsa

Förbifart Brunflo, som visats på utställning och diskuterats i olika medier, har nu av regeringen sorterats bort som icke aktuell förrän kanske någon gång efter år 2030.

Jo, det är faktiskt sant. Under 25 års tid satt jag som ordförande för en vägförening, Optand Prästbordets samfällighetsförening, och blev en gång kallad till ett möte med en representant från Vägverket i Härnösand.

Han, det var en man, var tydligen redan då involverad i projektet förbifart Brunflo. Året var kanske 1990, och han framhöll då vikten av att något måste göras åt all trafik som gick genom Brunflo.

Han betonade särskilt att enligt direktiv från EU som Vägverket fått kännedom om, så överskreds redan då det antal bilar som passerade Brunflo varje dygn det antal som ansågs hälsovådligt för de boende i samhället.

Sedan dess, för snart 30 år sedan, har antalet bilar som passerar, genom Brunflo kanske dubblerats och den förorening dessa för med sig naturligtvis också ökat.

Förbifart Brunflo är alltså i första hand en fråga om människors hälsa och inte en fråga om vissa företagare som finns i samhället ska överleva eller inte, vilket de själva alltid framhåller.

Om det vore så, så borde dessa företagare vara miljonärer, vilket jag inte tror är fallet. Vid en eventuell framtida förbifart kommer de företagare som då finns säkert att överleva för trafiken till Brunflo stängs ju inte av, men så låter det när en del av dagens företagare framför sina åsikter.

Jan-Eric Håkansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel