Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ungdomar tvångsförvisas till världens farligaste land

Nu på tisdag 10 december är det FN:s dag för de mänskliga rättigheterna, samma dag som Nobelprismiddagen äger rum. En glädjens dag för många men en svart tisdag för Sverige. Samma dag kommer ett 50-tal fängslade ungdomar med handbojor, tvångsförvisas till världens farligaste land.

En afghansk ung person har suttit i förvar sedan 24 september, och den afghanska ambassaden ger honom inte inresetillstånd på grund av säkerhetsläget i landet. Nu har han för den fjärde gången fått besked om att han ska tvångsdeporteras – skendeportation.

Ett förfarande i direkt konflikt med både FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen som betraktar detta som en otillåten form av tortyr. Ovärdigt ett land som betraktar sig som en föregångare i demokrati och medmänsklighet.

De 312 000 kronor detta omänskliga förvar av en icke-brottsling har kostat svenska skattebetalare, borde har används till att sätta honom i arbete i stället för att låsa in honom.

De kom som barn och skulle ha fått skydd av FN:s barnkonventionen om Sverige hade infört barnkonventionen som svensk lag efter 25 år, i stället för som nu, efter 30 år. Skamligt, tycker vi som på olika sätt engagerat oss i de afghanska ensamkommandes situation.

Samma dag kommer larmklockorna att ringa i Gamla kyrkan i Östersund och kyrkor över hela landet klockan 12, och 17-17.30 samlas vi i en tyst protest på Stjärntorget. Alla som känner som vi är välkomna att delta gärna med egna plakat och brinnande ljus för dem som försvinner i en osäker framtid.

Nätverket #femövertolv, Östersund, genom Kick Leijnse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel