Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: V: Dra inte ned på feriepraktiken för unga i Krokoms kommun!

Annons

Att Krokoms kommun fortsätter att erbjuda ungdomar feriepraktik under sommaren är bra, men att försämra möjligheten för ungdomarna som gått ut årskurs 8 genom att bara erbjuda dem feriepraktik i mån av plats, är inte försvarbart!

Anslagen för kommunens tjänstemän att administrera feriepraktik minskar, budgeten kommer spricka direkt och styrande politiker förstår inte hur stor arbetsinsats som krävs (det tar cirka en halvtid i anspråk och till det budgeterar man 150 000 kronor).

Socialnämndens ordförande Andreas Karlsson (C) motiverade förändringen med undanträngningseffekter för dem som gått ut 9:an och de två första åren på gymnasiet, samt att budgeten inte räcker till fler.

Det är en skev bild som ordförande målade upp på nämndmötet. Det finns inga undanträngningseffekter enligt tjänstemännen (alla som sökte fick en plats; totalt sökte 327 ungdomar i fjol och 271 tackade ja till erbjuden plats).

Det är flest sökande från 8:an och 9:an, ju äldre ungdomarna blir desto mer tunnas ansökningarna ut. Behoven av feriepraktik är störst hos ungdomarna i 8:an och 9:an medan de äldre ungdomarna oftast hittar jobb på annat håll med högre lön.

För många unga är sommarjobbet eller feriepraktiken det första riktiga mötet med arbetsmarknaden. Det är viktigt erfarenhetsmässigt men också för att få kunskap kring arbetsvillkor och facklig organisering utifrån den svenska modellen.

Att se till att så många unga som möjligt får chansen att jobba är en väl värd investering i ungas framtida chanser på arbetsmarknaden. Och kommunen kan genom feriepraktiken göra eleverna intresserade av yrken där kommunen har arbetskraftsbrist!

Så varför vill inte det blågröna styret (C, M, KD, MP) i socialnämnden med stöd av SD prioritera våra ungdomar på lika villkor när det gäller feriepraktik?

Marie Svensson (V) gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel