Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: V: Ja till kostnadsfri frukt i Krokoms skolor

Ett medborgarförslag föreslår kostnadsfri frukt på förmiddagen i samtliga skolor i Krokoms kommun. Styret i Krokom (C, M, MP, KD) röstade ner förslaget med stöd av SD med motiveringen att det inte finns pengar för satsningen.

Många kommunala skolor erbjuder sina elever en frukt om dagen. Krokoms kommuns politiska styre lutar sig mot att det är frivilligt. Samtidigt står det ofta i skolornas veckobrev att barnen gärna får ta med frukt.

Det är frivilligt att skicka med frukt och matsäck, men det kan bli en falsk frivillighet, ett socialt tvång som ger ont i magen och stress hos föräldrar och barn i familjer där det saknas ekonomiska resurser eller finns andra skäl att det inte fungerar. Det ökar ojämlikheten och ger barn olika förutsättningar att orka med dagen.

Vänsterpartiet har denna mandatperiod ingen plats i barn- och utbildningsnämnden, men är fortsatt engagerat i dessa frågor. Vi ställer oss helt bakom medborgarförslaget.

Eleverna ska kunna ta del av undervisningen på jämlika villkor. Då en kommun väljer att införa kostnadsfri förmiddagsfrukt gynnas likvärdighet, lärande och studiero, och skolan kan säkerställa att alla barn får likvärdig påfyllnad av energi så de orkar ända fram till lunch.

Vänsterpartiet i Krokom står för en välfärd det går att lita på!

För Vänsterpartiet Krokom: Marie Svensson, Jessika Spångberg, Nehro Mostafaee, Mona Puttick

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel