Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vägens skick avgör om det blir olyckor – inte hastighetsgränsen

Efter att i slutet av juni kört Stockholm tur och retur via E 45 skrev jag ett inlägg om E 45:s trafikfarliga sträckning söder Rätan: ”Det är så djupa spår i vägbanan, att risken för vattenplaning är överhängande. Vägen är dessutom smal och mestadels krokig med dålig sikt.” Jag avslutade med: ”Om inte Trafikverket omgående tar tag i detta, får verket också ta ansvaret för de människor, som kommer att skadas och dödas trots denna varning!”

Häromdagen inträffade en svår lastbilsolycka just på detta vägavsnitt. Tack vare att ingen annan trafikant tursamt nog var i närheten, när olyckan inträffade uppstod inga personskador.

Lastbil med släp välte över E 45 och spred pappersbalar på vägbanan (8 september)

Den här sträckan har sedan flera år hastighetsgränsen 80 km/tim. Olyckan visar med all tydlighet att det är vägens skick som avgör om det sker olyckor, inte vilken hastighetsgräns Trafikverket kommit fram till.

I sina remissvar om ytterligare sänkta fartgränser i länet har regionen och alla kommuner uttryckt kravet på vägförbättringar i stället för meningslösa ändringar av fartgränser.

Trafikverket har de senaste åren lagt ner större pengar på fartkameror och byte av hastighetsskyltar än på reella trafiksäkerhetsåtgärder i vårt län.

Vi kräver valuta för de stora skatteinbetalningar länets bilister årligen levererar till staten. Och vi undanber oss förmyndarmässiga beslut om hastighetsgränser, som uppenbarligen vi som nyttjar vägsystemet inte vill ha.

Sten Bredberg

Debatt: C: Bättre och säkrare vägar behövs – inte hastighetssänkningar (4 september)

Insändare: S: Sänkt hastighetsgräns är inte lösningen på dåliga vägar (4 september)

Debatt: Moderaterna säger nej till sänkta hastigheter på länets vägar (3 september)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel