Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vänstern: Ge fackliga organisationer yttranderätt vid politiska möten

Vänsterpartiet föreslår i en motion att representanter för fackliga organisationer regelbundet ska bjudas in till kommun- och regionfullmäktige liksom styrelsemöten samt nämnder, med yttranderätt. Vi vill att yttranderätten ska gälla alla fackliga organisationer som verkar i regionen, kommunerna och bland de privata utförarna av välfärd.

Närvarorätt för fackliga representanter skulle ge politiker en direktinsyn i de anställdas arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det skulle skapa bättre förutsättningar och kunskap för att stärka styrelsens och nämndernas viktiga personalansvar. Transparensen skulle öka och politikerna få en helhetsbild av hur de anställda påverkas av politiska beslut som rör exempelvis omorganisationer och återkommande direktiv om att hålla budget i balans.

Den här typen av insyn och kunskapsutbyte är så klart viktig i många olika sammanhang. Motionen har därför lämnats in både i regionen och i anpassade versioner i flera av länets kommuner.

Vi hoppas att motionen vinner bifall så att ökad insyn, ökad kunskap och ökad transparens kan bidra till bättre beslut.

Marie Svensson (V), fullmäktigeledamot, Region Jämtland Härjedalen och gruppledare, Krokoms kommun

Nisse Sandqvist (V), fullmäktigeledamot, Östersunds kommun

Catarina Raswill Antán (V), fullmäktigeledamot, Ragunda kommun

Sverre Launy (V), gruppledare, Åre kommun

Lars Andersson, ordförande, Vänsterpartiet Berg

Åke Remén (V), gruppledare, Härjedalens kommun

Peter Frost (V), gruppledare, Strömsunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel