Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför får inte hunden följa med på kyrkogården i Ås?

Annons

Att kunna besöka en anhörigs grav tillsammans med den en gång kanske gemensamma hunden passar inte in pastoratets ordningsregler för kyrkogården i Ås. Förbudet känns ofattbart och bortom alla de vackra ord som kyrkobesökaren förväntas ta till sig av omtanke och vördnad för allt liv som en gång skapades.

Den raka frågan riktad till Svenska kyrkan i Ås blir vilka värderingar det handlar om, när en anhörig tillsammans med sin kopplade hund inte tillåts att besöka kyrkogården i Ås?

Bertil Paulson

---

Svar direkt från Krokoms pastorat:

Först vill vi säga att vi tycker det är bra att den här frågan kommer upp. Kyrkogården i Ås är en av elva kyrkogårdar i Krokoms pastorat som bildades 1 januari 2018, och vi har fortfarande många punkter där vi behöver bestämma oss för en gemensam linje. Frågan om hundar eller ej på kyrkogården är en av dem, eller på vilket sätt hundar får vistas på kyrkogårdarna.

De lokala reglerna enligt ordningsstadgarna i Krokoms kommun är det som i första hand styr, och de reglerna säger att hundar ska vara kopplade på begravningsplatser.

Hundförbudet i Ås kom till för drygt 20 år sen efter att det blev stora problem då många hundägare valde att rasta sina hundar på kyrkogården, och på den tiden var det inte heller lika vanligt som i dag att husse och matte städade upp efter sin hund. I Laxsjö och Aspås finns samma skyltning och de skyltarna kom upp av samma orsak.

Besluten om dessa hundförbud fattades mest troligt lokalt i de enskilda kyrkoråden.

På övriga kyrkogårdar i Krokoms pastorat finns ingen skyltning alls, så där är det kommunens lokala regler som gäller.

Det är viktigt för pastoratet att fastställa en policy angående detta som ska gälla på alla kyrkogårdarna i pastoratet.

Vi har absolut inget emot hundar, men vi kan inte heller tillåta att hundar rastas fritt inne på kyrkogårdarna.

Därför kommer vi att ändra skyltningen så att kopplade hundar får följa med husse och matte, men rastning av hundar på kyrkogården kommer inte att vara tillåten. Och skyltningen ska vi försöka få upp nästa sommar på alla våra kyrkogårdar.

Joachim Reineke, kyrkogårdschef Krokoms pastorat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel