Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför får man inte duscha på Östersund Arena? (Med svar från kommunen)

Jag skulle vilja ha svar av ansvarig politiker och tjänsteman hur tankarna går när man inte får duscha på Östersund Arena på grund av smittorisk, medan Storsjöbadet fortfarande är öppet.

Hur har riskanalysen gått till i detta ärende? De generella råden som finns från Folkhälsomyndigheten lyder: ”Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter”, vilket är rimligt, men för både ishockeyspelare och konståkare är detta en utmaning.

Jag hittar alltså ingen ”uppmaning” om att duschar ska vara stängda. Jag vill gärna bli upplyst om det eller informerad om varför detta beslut är taget på Östersunds Arena och inte på Storsjöbadet.

Håkan

- - - - -

Svar direkt från Östersunds kommun:

Östersunds kommun följer Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer kopplat till covid-19. Vi har alla ett ansvar att i möjligaste mån bidra till att minska riskerna för spridning av smittan.

Då det gäller just kultur- och fritidsverksamheterna i Östersunds kommun så har det under våren genomförts flera begränsningar i verksamheterna:

Biblioteken har ställt in en rad aktiviteter och begränsat möjligheterna att sitta nära varandra i lokalerna, kulturskolan genomför inga konserter inomhus, fritidsgårdarna har begränsat antalet samtidiga besökare på gårdarna utifrån gårdens storlek, slalombackarna har hållits stängda, badhusen har begränsat antalet besökare och på idrottsanläggningarna gäller begränsning med 50 personer samt att omklädningsrum och duschar i huvudsak är stängda.

Då det gäller just omklädningsrum och duschar i kommunens anläggningar så är utgångspunkten Folkhälsomyndighetens råd att de som nyttjar anläggningarna i möjligaste mån ska byta om och duscha hemma. Undantaget från detta är i princip badhusen, där det är viktigt att duscha i samband med bad.

Under våren och sommaren har detta inte varit några större utmaningar för våra föreningar. När vi nu närmar oss vintersäsongen med flera is-sporter med mycket utrustning så uppstår nya utmaningar.

Vi diskuterar redan anpassningar av riktlinjerna och då framför allt när det gäller möjligheten att kunna byta om på Östersund Arena för vissa idrotter. Under de första veckorna i höst när det är mindre verksamhet i arenan kommer omklädningsrummen att vara öppna så att de som tränar kan byta om, men att de som vid övriga anläggningar duschar hemma.

Motivet till att hålla duscharna stängda är att minska kontakterna och den tid personer är nära varandra. Ett sätt att bidra till minskad smittspridning.

Vid Östersund Arena finns dock stora utmaningar längre fram i höst när alla idrotter startar upp sina verksamheter. Det är ett begränsat antal omklädningsrum i arenan vilket begränsar möjligheten att kunna hålla distans till varandra även när man byter om. Denna fråga kommer vi att diskutera med berörda föreningar.

Slutligen vill jag återigen trycka på att när det gäller ansvaret kopplat till smittspridning så är det ett gemensamt ansvar. För idrottsföreningar gäller förutom ovan råd att inte dela vattenflaskor, att rengöra all utrustning mellan varje nyttjare, begränsa antalet deltagare i aktiviteter, tänka nytt och hitta alternativa träningsmöjligheter utomhus.

Johan Palm, förvaltningschef kultur- och fritidsförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel