Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför fortsätter Jämtkraft att försämra villkoren för solel?

Annons

Jag läser med stigande förvåning att Jämtkraft beslutat att ytterligare försämra villkoren för dem som producerar solel. Redan före det beslutet var övriga kraftbolag överlägsna när det gäller prissättningen på solel.

Flera kraftbolag betalar en rejäl bonus första året utöver det fasta spotpriset. Till exempel betalar Vattenfall 40 öre extra per kwh. Under året har spotpriset varierat mellan 15 och 45 öre och ser ut att även fortsättningsvis vara lågt. Bonusen är alltså högre det priset för elen! Efter ett år är den extra bonusen 20 öre.

Vi installerade förra sommaren en medelstor anläggning på gården i Trång och insåg enkelt att ett avtal med Vattenfall skulle sänka bruttoräkningen för ett år med 12 000 kronor om vi tecknade ett avtal med Vattenfall. Året därpå skulle det bli halva den summan.

Jag försökte påtala det här för Jämtkraft då vi gärna ville fortsätta vara kunder där. Jag visade kalkylen för dem och de insåg det förnuftiga i att byta till ett annat kraftbolag.

Jag har även fortsättningsvis, för Jämtkrafts bästa, försökt att argumentera för att inte enbart förlita sig på att vi kunder är tröga och att Jämtkraft av hävd haft en stor majoritet av den inhemska marknaden.

Nu försämrar man ytterligare! Med märkliga argument att elen i sommar kommer att vara mycket billigare i sommar än till nästa vinter. Två vintrar i rad har det varit precis tvärtom! Och hur nästa vinter blir vet ingen.

Det må var hur det vill med detta, men var ligger affärsmässigheten i att med en svävande kalkyl försämra ytterligare för de kunder som investerar i grön el och menar att Jämtkraft kan tjäna några extra kronor samtidigt som man undergräver sin image som ett kraftbolag som satsar på grön el? Dessutom kommer man att tappa kunder!

Mina grannar som nu bygger anläggningar frågar mig om mina erfarenheter. Jag redovisar naturligtvis jämförande kalkyler.

Jag hoppas att Jämtkraft omprövar sitt beslut och anpassar sig till den rådande marknaden.

Nils-Bertil Nilsson, Trång

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel