Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför lägga tid och pengar på något så destruktivt och förlegat som militär och regementen?

Artikel 7 av 10
Militären återvänder – nytt regemente till Östersund
Visa alla artiklar

Ska inte Sverige leda utvecklingen till en bättre värld? Ska inte Östersund vara världens mest moderna stad? En stad som ligger i fronten för alla utveckling i hela världen, inte bara för Sverige. Till och med vara den viktigaste och mest drivande delen av världen för att vi ska få till det bra för alla medmänniskor på hela vår jord.

Läs fler artiklar om planerna på ett nytt regemente

Inte en värld där vi inte misstror, anklagar, konkurrerar, misstänker varandra, är rädda för varandra och bygger upp murar.

En värld där ledorden och handlingarna är samarbete, tolerans, förståelse, fred, demokrati, social trygghet, nog bra socialt skyddsnät, god utbildning, utveckling och nog hög lägsta levnadsstandard för varenda Jordbo på hela klotet. Varenda kotte. En värld där vi bygger broar, enar, hjälper, närmar oss varandra och lär känna varandra.

Alla ska med. En för alla och alla för en.

Varför lägga pengar, tid och andra resurser på något så destruktivt och förlegat som militär makt och regementen? Är vi inte bättre och kan bättre än så? Visst kan vi bättre och är bättre med högre värderingar, moral, etik med mera, än att satsa på något som inte borde finnas någonstans.

För någon måste ju våga tro och satsa på freden och göra det genom att visa resten av världen vägen. Att verkligen visa övriga att vi inte är farliga och att vi litar på dem då vi vet att de är människor som oss och majoriteten (minst 95 procent) av jordens befolkning med rätt kunnande och information vill att alla ska bara få ha det bra och att vi ska utveckla världen till den bästa för oss alla utan konflikter, diskriminering, rasism, hunger och ojämlikhet, till en värld där vi har en nog hög lägstanivå vad gäller levnadsstandard och starkt skyddsnät för hela världens medmänniskor.

För nu har vi väl kommit så långt att det är dags att sluta tänka Sverige, Norge, USA, Ryssland eller någon annat som begränsar oss från varandra. Vad är meningen med länder? Varför har vi fortfarande länder och gränser? Vi kan ha polis och brottsbekämpning utan länder och gränser (de flesta tas ju på tips och inte tack vare gräns eller så).

Tillsammans får vi en större total resurs att gemensamt kunna fokusera på olika saker än vi var och en har som enskilt land eller människa för sig. Enade och tillsammans kan vi få hävstångseffekter som vi aldrig någonsin kan få genom konkurrens och som nationer.

Demokrati, ordning mm går att hålla lika väl för 8 miljarder som för 8 miljoner. Dessutom får vi än mer resurser på alla sätt att kunna samordna och effektivisera för en god värld för alla.

Så vad är tanken med att få hit regemente till Östersund och att upprusta det område som just nu kallas Sverige?

Vad ska vi försvara oss emot och varför? Numera så kan ju alla i hela världen röra sig över det som vi ännu kallar för gränser och göra i princip vad man vill i det andra landet. Så varför skulle man då vilja våldföra sig på det om man i stället kan åtnjuta det på bästa sätt (på fredlig väg)?

Förtroende, förståelse, tolerans och samarbete

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel