Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför säger Östersunds kommun nej till 80 nya jobb?

Den 20 december fick Migrationsverket i Östersund besked om att kontoret ska minska sin personal med 75 procent; 60 medarbetare ska bli cirka 15 stycken. Inom kort kommer verkets anställda få besked om exakt hur många som blir uppsagda på grund av arbetsbrist och vilka personer som drabbas.

Den 16 januari fick de anställda i Östersund information om att det ska öppna ett förvar med 40 platser i norra Sverige och att kommunerna Luleå, Umeå och Östersund har fått en förfrågan om tomtmark till bygget. Det nya förvaret beräknas ge 60-80 arbetstillfällen.

Här finns det en chans att ha Migrationsverkets personal fortsatt sysselsatt och myndigheten skulle till och med kunna växa och anställa fler.

Svaret på Migrationsverkets förfrågan till kommunen blev nej. Östersunds kommun har ingen tomt. Till synes utan större ansträngning avfärdar kommunen en möjlighet till 80 tjänster. De nöjer sig med att hänvisa till privata markägare. Enligt handläggaren som har haft ärendet på sitt bord hör det inte till ovanligheterna att statliga verk, myndigheter och liknande vill etablera sig här i kommunen. Så att släppa 80 tjänster gör man utan att blinka.

Den här frågan tycks i själva verket vara så vanlig att den inte ens är värd att lyfta och ha ett möte om. Ärendet handläggs av en tjänsteman.

När ett fängelse skulle byggas gjordes stora ansträngningar med nya detaljplaner. När fängelset uteblev styrde man om mot serverhallar. Det har ju gått sisådär, trots ansträngningar att hitta företag som vill etablera sig här.

Enligt näringslivssekreterare Lars Åke Wassö har kommunen brist på tomtmark och Migrationsverkets förfrågan om en tomt på 3 000-3 500 kvadratmeter går inte att lösa. Men kommunen har kollat på att köpa 330 hektar mark för många miljoner för att eventuellt få hit serverhallar.

Att försöka få hit serverhallar är så klart jättebra och det är bra att man satsar. Men när man får en möjlighet till ett förvar känns det som att kommunen inte ens anstränger sig. 

Åter till frågan som behöver ett svar: Varför visar inte Östersunds kommun ett större intresse att få hit fler jobb? Hur har kommunen resonerat?

Två som bryr sig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel