Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför ska det vara så omöjligt att få till ett covid-19 test?

Jag har en tonåring som fyllt 13 men inte 18 och vill att hen ska ta ett test, då hen haft symtom i några dagar som inte går över.

Jag pratar först med 1177 som hänvisar mig att ta kontakt med 113 13. Får hos 113 13 besked om att jag behöver ta kontakt med banken då min tonåring inte lyckas logga in på 1177 med bank-id. Kontaktar banken om detta och de säger att min tonåring måste använda Freja e-id då bank-id inte är ett riktigt bank-id utan ett säkerhets-id.

Ber tonåringen att ta hem Freja e-id. Tonåringen hämtar hem detta men för att kunna logga in på 1177 måste hen ha Freja e-id plus. För att ordna detta behöver hen gå till närmsta ombud.

Jag tycker inte att detta är optimalt eftersom tonåringen har symtom och ska stanna hemma. Jag ringer 113 13 igen och förklarar detta. Jag blir ombedd att ta kontakt med hälsocentralen som ska hjälpa mig att ordna det här.

Ringer hälsocentralen som hänvisar att bokning av provtagning ska göras via 1177. Jag förklarar att jag inte får ordna Freja e-id till min tonåring för att närmsta ombudet inte kan utfärda det om inte tonåringen kommer dit i egen hög person. En person som har symtom ska stanna hemma och inte besöka närmsta ombud, anser jag, vilket personen på hälsocentralen håller med om. Tonåringen får inte heller vara i skolan vid symtom.

Varför kan inte jag som vårdnadshavare få boka tid för provtagning för min omyndiga tonåring? Trött på att jaga runt och försöka ordna det när det ändå blir stopp.

Vad händer om det inte är vanliga förkylningssymtom utan det är covid-19 och tillståndet försämras? Hade de tänkt att bokning måste göras av tonåringen själv via 1177 igen för att få sjukhusvård om det behövs?

Frustrerad förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel