Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför tar man inte med sig skräpet?

Brukar ofta vara ute och löpa i vår kära stad längs gator, stränder och i skogar samt parker. Något jag förundras över är hur vissa personer bara lämnar det som de har orkat dra med sig till en viss plats.

Det är allt möjligt som lämnas; från mat till kläder, leksaker, trehjulingar (barncykel), cyklar med mera. Om man orkar ta med sig något till en plats så bör man även orka och känna ansvaret att lämna platsen lika fin eller i finare skick än man fann den.

Östersund jobbar med Agenda 21 och en massa annat för miljön. Frågan är hur vi kan få alla i Östersund att förstå allvaret och vikten av att följa detta och hjälpa till på alla sätt man kan för att hålla cirkulär ekonomi och ekologi.

Om man köpt en pizza med dricka eller annat och tar med sig den för att äta på mysigt ställe så bör man inte slänga det hela i en papperskorg, utan i stället ta med sig skräpet hem och sortera precis som med allt annat. Spelar ingen roll om du är nykter eller påverkad så ska och bör du ha nog med förstånd att göra detta.

Frågan är om det ska finnas papperskorgar kvar över huvud taget i vårt samhälle? De uppmuntrar ju inte till ett beteende som är bra för naturen mm då i dessa bland allt som ska källsorteras (papper, tidningar, mat, metaller).

Kanske borde man, liksom på vissa väldigt rena platser i världen, ha extra höga böter som man håller efter extra noga för all form av nedskräpning? För att få alla att verkligen förstå hur viktigt och allvarligt det är att lämna återvinningsbart materiel som kanske andra djur gör sig illa på eller som inte fortsätter i kretsloppet.

Man kan även undra varifrån de har fått idén, moralen, etiken och beteendet att bara slänga saker runt sig och inte bete sig ansvarsfullt?

Skolorna bör väl jobba stenhårt under hela skolan med dessa bitar så att alla har minst nio år av betingning av ett gott beteende och även vet om varför det är så bra.

Hur kan vi ändra beteende hos oss alla och hjälpa varandra att bibehålla detta beteende på ett trevligt sätt?

För en bättre och trevligare värld för oss alla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel