Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför testar man inte för coronaviruset vid Special Olympics?

 
Corona: Sport
Visa alla artiklar

Coronavirusets framfart har säkert inte undgått någon dessa dagar. Vi läser om hur WHO utlyser nödläge och hur Folkhälsoinstitutet klassar viruset som en samhällsfarlig sjukdom, och hur fler och fler smittas. Hur fler och fler faktiskt dör.

Vi är många som följer denna utveckling med fasa och undrar var och hur detta kommer att sluta.

Men samtidigt som vi läser om alla experter och smittskyddsläkare som uttalar sig, ser jag en artikel om Special Olympics i Östersund och Åre.

BILDEXTRA: Spektakulär eldshow och hundratals tävlanden i parad – så var invigningen av Special Olympics-tävlingarna (2 februari)

Där har arrangörerna gjort bedömningen att det är säkert att genomföra tävlingen utan några hälsokontroller av deltagare från Kina eller övriga delar av världen. I Kina stängs hela städer ner och de bombas med desinfektionsmedel, men i Östersund genomför vi en idrottstävling utan kontroller för de bedöms som säkert av arrangörerna.

Hur kan detta få förekomma och genomföras? Hur kan en idrottstävling gå före nationell säkerhet? Hur kan det ens vara lagligt?

Kanske är det redan försent, kanske har vi nu fått coronaviruset till Jämtland. Kanske är det dags för oss att vakna, att kräva att alla deltagare och besökare från andra länder får genomgå en hälsoundersökning?

Kanske kan vi kräva att en idrottstävling inte är viktigare än vår hälsa? För detta känns inte säkert och definitivt inte tryggt.

Orolig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel