Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vargen har klarat sig bra utan att vara i Sverige

Kommentar till artikeln ”Naturskyddsföreningen: Nu måste den illegala jakten stoppas” (22 april)

Jag är absolut ingen vare sig företrädare eller förespråkare för tjuvjakt, tvärtom håller jag med om att den illegala jakten måste stoppas.

Samtidigt måste man förstå den frustration som de känner som försöker livnära sig på djurhållning av olika slag, till exempel renhållning och getdrift, och ständigt känner sig överkörda och motarbetade av myndigheter och andra. Det försvarar inte tjuvjakt men man kan förstå deras förtvivlan.

Dessutom måste man inse att den svenska vargstammen faktiskt är en ytterkantsstam av den finsk-ryska stammen (enligt Naturvårdsverket) som absolut inte är utrotningshotad.

Det är samma sak som gäller alla anda arter inom floran och faunan. De som finns i ytterområdena för en tynande tillvaro. De måste slita extra hårt för att överleva och de allra flesta gör det inte.

Vad gäller vargen har den uppenbarligen klarat sig bra utan att vara Sverige i cirka 100 år. Den finns i tusental i till exempel Ryssland av exakt samma stam.

För tusen år sedan fanns här säkert massor av vargar, men det fanns även människor som hade djur. De slogs med varandra redan då och kanske vargen förlorade, men är det verkligen det vi vill tillbaka till?

Det skulle i så fall innebära att alla större samhällen, som till exempel Stockholm, inte fanns i dag utan skulle vara ett Skansen på riktigt.

Per Söderlund, viltälskare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel