Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi är bara några pennstreck från 1800-talets arbetsrätt

Jaha så var vi där igen! att ge sig på arbetsrätten har alltid legat arbetsgivarna varmt om hjärtat.

Debatt: Reformera arbetsrätten för jobb och tillväxt (26 november)

Man kallar det ”modernisera” – jag kan inte förstå vad det är som är modernt med att flytta tillbaka arbetsrätten till tidigt 1900-tal.

Att Las skulle vara så betungande för företagarna är en av de mest seglivade myterna som finns; Las omfattar dessutom inte den som är helt nyanställd.

Uppsägning av personliga skäl utan att arbetstagaren har rätt att få sin sak prövad i domstol, är ju helt horribelt att ens tänka sig.

Detta skulle leda till att arbetsgivaren i förlängningen kan säga upp obekväma personer på i snart sagt vilka grunder som helst. Att personliga skäl prövas i domstol är ju ingen självklarhet, som det ges sken av i artikeln.

När facket ogiltigförklarar en uppsägning är det oftast på mycket goda grunder, och att då inte kunna få en opartisk prövning av detta vore ju orimligt och skulle göra arbetstagarna rättslösa.

Man använder orden när uppsägning på grund av personliga skäl faktiskt är rimligt – för vem? Arbetsgivaren?

Låt inte nedmonteringen av Las fortsätta vi är bara några pennstreck från 1800-talets arbetsrätt.

Pep

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel